Foto: Bernard Gagnon. Taget i Joshua Tree National Park, Kalifornien. CC BY-SA 3.0
Känns trädet igen?

I kväll sparkar U2 igång sin turné ”The Joshua Tree Tour 2017”, 30 år efter LP:n som gav turnén namnet. Gruppen ägnade ett helt år att spela in skivan som släpptes i mars 1987. Resten av 1987 tillbringade de på turné, och den 6 juni spelade de på Eriksbergsvarvet i Göteborg. U2 fick den stora äran att inviga konsertverksamheten på varvsområdet som sedermera gav plats för bostäder. De sista som spelade där var The Rolling Stones drygt tre år senare.

Det kanske bara är jag, men jag tycker att U2 nådde sin absoluta höjdpunkt här. The Edge började variera sitt spel mer, och musiken fick ett lugn utan att tappa sin intensitet. Jag lyssnade nyligen igenom hela plattan och konstaterar glatt att den faktiskt är bättre än jag minns den från 80-talet när den spelades jämt. Till och med de spår som inte kom på singel håller genomgående hög kvalitet.

Tyvärr kommer inte U2 till Sverige på den här turnén, så svenska fans får pallra sig iväg till London, Dublin, Paris eller Amsterdam för att se denna långlivade kvartett. Jag kommer inte att vara där, men jag hoppas att de gör The Impressions fantastiska ”People Get Ready” som extranummer någon gång, precis som de gjorde på Eriksbergsvarvet. Sånt gläder alltid några av de mest inbitna fansen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.