Record Store DayIgår hölls årets Record Store Day. En dag då många nya skivor släpps enbart i butik, oftast i väldigt begränsade upplagor. Nyutgåvor av utgångna klassiker är vanligt, men också samlingar med  och liveupptagningar.

Record Store Day är ju ett sätt att möta konkurrensen från både strömmande musik och onlinehandel. En bra skivaffär är ju något mer än bara en möjlighet att hala fram pengar och få med sig media med musik. En bra skivhandlare kan berätta anekdoter om artister och låtar, ge rekommendationer på musik som inte bara bygger på allmänna algoritmer, utan också utifrån dialogen mellan kund och skivkrämare – något som kan ge ett bättre resultat än de rekommenderingsalgoritmer som onlinebutikerna hålls med.

Nu är just inte Record Store Day det bästa tillfället att föra långa och djupa samtal om musikens inre väsen med killen (det är än så länge oftast en man) på andra sidan disken. Men jag hittade några plattor som varit utgångna rätt länge, såsom ”Goda’ goda’” med Jojje Wadenius och ”Waltz For Debby” med Monica Zetterlund och Bill Evans. Båda har stor chans att vara med på listan över mina mest spelade skivor år 2017.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.