Sverkers popquiz

Uppsalas största och roligaste quiz

Ångkvarn 250401 – Ebbot brer gror

Ebbot brer gror

Redan 2010 eller möjligen 2011 började jag hålla quiz under mer organiserade former. Det var på Katalin and jazz på Östra station, och jag fick snabbt ett 30-tal personer som ville komma regelbundet och quiza. Sedan dess har jag varit quizmaster på ett otal andra ställen runt om i Uppsala. Men sista måndagen i mars var jag tillbaka på Katalin igen för ett privatgig för deltagare på konferensen Barnveckan som ägde rum samma vecka på UKK. Som alltid är det lite nervöst att spela för en ny publik där man inte känner varann, men det gick utmärkt och var i vanlig ordning riktigt roligt.

Redan dagen efter var det dags för ett ”vanligt” quiz på Bryggeriet Ångkvarn. Dagen till ära var det 1 april och de flesta låtarna kunde kopplas till humor, skämt eller dårar. Här är kommentarer, tankar och anekdoter till låtarna.

Omslag till Just D ”Hubba Bubba”.Just D:s ”Hubbabubba” är såvitt jag vet en av bara två svenska låtar som nämner en tuggummisort. Den andra är ”Balladen om den kaxiga myran” med Stefan Demert. Efter att denna bubbelgum-hymn släpptes, rapporterade flera kiosker ökad efterfrågan på Hubba Bubba, och versen med svordom blev debatt på SVT:s barnredaktion. De klippte inget – men höll andan.

The Joker med Steve Miller Band har ju en titel som gör den given på en sån här dag. Jag frågade om vilket ord i låten som var påhittat, och det rätta svaret är ”pompatus” i första versen. Ja, det är nonsens. Steve Miller hittade på ordet. Det har förklarats, analyserats, och förkastats i språkvetenskapliga artiklar. Kul fakta: gitarrljudet i introt är en slidegitarr genom en talkbox, vilket många först trodde var en varg. Coolt ändå.

Staffan Hellstrands ”Explodera” var Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2000 i Belgien och Nederländerna. Men då Markoolio stod på toppen av sin karriär och släppte ”Mera mål” inför samma VM kom Hellstrands låt i skuggan. Så kan det gå. Det sägs att videon spelades in i en övergiven industrilokal i Timrå – på en dag så kall att du ser Hellstrands andedräkt i bild.

”Chain of Fools” är onekligen en låt vi förknippar starkt med Aretha Franklin. Men från början var låten faktiskt tänkt att spelas in av Otis Redding. Låtskrivaren Don Covay skrev låten redan i sin ungdom, och när han blev tillfrågad att skriva låtar till Redding spelade han in den där han själv sjöng. Producenten Jerry Wexler tyckte dock att låten skulle passa Franklin bättre. Eftersom Redding aldrig spelade in låten kommer vi aldrig att kunna säga att Wexler hade fel.

Kvällens märkligaste låttitel är ”Hiphopopotamus vs. Rhymenoceros” med gruppen Flight of the Conchords från tv-serien som bär gruppens namn. I serien driver de med sig själva, och resultatet blir ganska roligt. Den är väl värd att titta på, men jag vet inte var man kan se den nuförtiden.

”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” med Jerry K. Gustafson och Scaffel Pike’s Fjällkvartett kommer jag ihåg från min barndom. Den spelades första gången in 1947 av revysångaren Lennart Hagvall. Jag vet inte skälet till att Scaffel Pike, som var hyfsat kända vid tillfället, inte stod som enda artistnamn på skivomslaget.

Albumomslag till ”Who's Next”.The Who gjorde sin kanske bästa platta 1971, ”Who’s Next”. Sista spåret är ”Won’t Get Fooled Again”, som fick avsluta första halvan av kvällens quiz. Daltrey skrek så hårt i slutet av inspelningen att mikrofonen nästan gav upp. Keyboardintrot skapades med en EMS VCS3-synth, som såg ut som en stickkontakt med tangentbord. Texten skrevs direkt efter ett nyhetsinslag om studentprotester i London. Rock med rötter i revolt.

Titeln ”Swords Of A Thousand Men” skrevs av låtsrkrivaren Edward Tudor-Pole i Tenpole Tudor först på ett ölunderlägg på en pub i London. De medeltida dräkterna i videon var lånade från en teatergarderob – bandet hade helt enkelt inte råd med riktiga scenkläder. Introt? Inspelat i en lada, med metallstänger och träpåkar. Dyr produktion? Nej. Effektiv? Ja. Det sägs också att Ed Tudor-Pole, ibland kallad ”Tadpole” (grodyngel), var påtänkt som efterträdare till Johnny Rotten när Sex Pistols började knaka i fogarna. Men gruppen hann i vilket fall som helst kollapsa helt innan det blev verklighet. Och numer är tre fjärdedelar av originalsättningen ute på turné utan Rotten, och med Frank Carter på sång istället. Rotten är bitter, men vad kan man begära när han för bara några år sedan stämde de övriga i samband med dramadokumentärserien ”Pistol”, som för övrigt är klart sevärd.

Frankie Lymon var bara 13 år gammal när han sjöng in ”Why Do Fools Fall in Love” 1956 i gruppen The Teenagers. Låten blev stor på afroamerikanska stationer, för att sedan bli en monsterhit hos långt fler. Årtionden senare fastslog en domstol att Lymon borde fått mer pengar för sin insats. Problemet? Pengarna var redan borta.

I ”Mister Cool” driver medlemmarna i gruppen Snook ganska friskt med sig själva.  När låten började spelas på barnkalas tvingades de dock göra en censurerad version för skolor. Ett modemärke de namedroppade skickade dessutom dem kläder. Låten blev en symbol för ironiskt tonårsposturerande.

New Orders låt ”Bizarre Love Triangle” från 1986 floppade först, och musikvideon ansågs “för förvirrande” för MTV USA. Texten sägs ha skrivits på en kvittonrulle under en flygning mellan Tokyo och Manchester. Tack vare en remix av en DJ från Filippinerna blev dock låten en hit till slut.

Hur kan man en sån här dag undvika Siw Malmkvist och hennes ”April april”. Hon gjorde den i Melodifestivalen 1961 tillsammans med Gunnar Wiklund. Men i Eurovision fick Lill-Babs den äran. Man kan inte få allt, tydligen. Siw själv kallade den ”barnslig och fånig”, men svenska folket älskade varje trall. En barnversion på 80-talet hade texten: “Banan, banan, din gula banan…”. Det var en annan tid. Eller?

Affisch för filmen Magical Mystery Tour.Sista spåret fick bli ”The Fool On The Hill” med The Beatles från EP:n ”Magical Mystery Tour” (och filmen med samma namn). Ett seglivat rykte gör gällande att George Martin spelade flöjtintrot efter ett glas vin, men det var faktiskt studiomusikern Jack Ellory som stod för flöjterna. Låten tros handla om Maharishi Mahesh Yogi, men Paul har aldrig bekräftat. En gång råkade BBC nästan spela upp en baklängesversion av låten i direktsändning. Det hade blivit ett passande aprilskämt.

Anagrammet, då? Första april till ära fick deltagarna klura ut vem eller vilka som döljer sig bakom anagrammet ”Ebbot brer gror”. Kan du svaret?

Veckans albumtips: Spice Girls ”Spiceworld” (Spotify | Tidal | Qobuz), gruppens andra LP, från 1997. En alldeles utmärkt popplatta, som innehåller den – i mitt tycke – bästa låt de gjort: Motown-pastischen ”Stop”. Jag blir glad av nästan varje spår. Har du dissat dem förut? Ge dem en ny chans!

Veckans spellista: (Spotify | Tidal | Qobuz)

Nästa popquiz är på Bryggeriet Ångkvarn tisdag den 22 april, och nästa filmquiz är på Uppsala Ölhall redan två dagar senare, den 24 april.

Nästa popquiz är 22 april på Bryggeriet Ångkvarn. Om det blir några upptåg med anledning av dagen återstår att se. Men det går bra att boka bord redan nu. Nästa filmquiz är faktiskt redan två dagar senare, torsdag den 24 april, på Uppsala Ölhall. De borden bokas med fördel på bokauppsala@olhall.se. Ses!