Oljan – kan vi ta upp mer?

A dirty job, and no-one should do it!Det har länge sett ut som att oljan skulle ta slut långt innan det kom ekonomiskt försvarbara sätt att driva våra fordon. Det skulle innebära att de som idag kör bil i onödan, främst folk i tätorter, förbrukar olja som behövs på landsorten där väldigt lite eller ingen kollektivtrafik finns. Tyvärr verkar bilister vilja hålla ihop, fast landsortsbilisternas värsta fiende rimligen borde vara bilisterna i städerna. Så istället för att försöka reglera bilåkandet i tätorterna, arbetar landsortsbilisterna även för stadsbilisternas rättigheter. Den som gräver en grop åt andra … ja, ni vet.

Men idag har jag lyssnat på Konflikt i P1 med rubriken ”Den nya oljeboomen”. Där pratar man om att det, ju längre tiden går, kommer att bli möjligt att ta upp olja på nya områden som bara för 10-15 år sedan inte var tekniskt möjligt. Den så kallade oljetoppen skjuts alltså på framtiden ett tag. Och det kan väl vara bra för alla som tycker att de behöver förbruka de ändliga resurserna att få lite mer andrum.

Dr James Hansen på Columbia University är dock av annan uppfattning. Han säger att de stora värmeböljorna som gått över världen de senaste decennierna kommer från den växthuseffekt som mänskligheten skapat. Och att vi inte ska leta efter mer olja, för bara förbränningen av den påverkar redan så mycket att jorden inte har råd med mer. En kort intervju, väl värd att se, med honom finns på YouTube.

Detta är inte en ovanlig uppfattning bland forskarna idag, bara en uppfattning som är ovanligt tydligt uttalad. Vi alla som bor i västvärlden har val att göra dagligen för att förändra detta, men just nu går det alldeles för långsamt. Men vad ska vi göra? Vänstern satsar gärna skattepengar på kollektivtrafik av olika slag, och i Stockholm införde man trängselskatter. Högern pratar gärna om att individen själv är kapabel att fatta informerade beslut och att vi den vägen ska komma fram till en bättre miljö.

Åsikterna går isär, men det vi kan se – och som forskarvärlden är överens om – är att inte heller Sverige gjort tillräckligt mycket på hemmaplan, och att det är bråttom. Händer det inget radikalt med utsläppen och miljöpåverkan, måste regeringen byta miljöpolitik. Eller så måste folket välja en ny regering. Det gäller oavsett om det råkar vara en socialdemokrat eller en moderat som är statsminister för tillfället.

Och ett som är säkert är att oljan som man ännu inte funnit gör sig bäst där den är.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *